Kyllä, myös juuri sinun kirjoittamilla otsikoilla on merkitystä. Kirjoittajalle itselleen otsikko näkyy tekstin kontekstissa, mutta tekstin lukija tyypillisesti aloittaa lukemaan otsikosta, jolloin kontekstia ei tietenkään voi olla. Siten siis otsikko, joka vaikka vitsailee johonkin sisältöön liittyvään, ei palvele tarkoitustaan. Myös säännölliset lukijat näkevät tekstistä todennäköisesti ensimmäiseksi otsikon (ja toisinaan ainoastaan otsikon), joten heidänkin näkökulmasta olisi hyödyllistä, että otsikko ei pelkästään tiivistäisi kirjoituksen aiheen vaan myös sanoisi jotain.
Paras otsikko sanoo siis tärkeimmän kirjoituksessa esitetyn asian tiivistetysti. Kirjoituksilla ei aina ole tällaista ydinsanomaa vaan ne ovat jonkinlaista lörpöttelyä, mutta silloinkin asiallinen otsikko on parempi kuin otsikko, joka ei sano yhtään mitään tyyliin "horinoita" tai "jotain höpötystä vaan". Tyypillinen tilanne on niin kuin tässä omassa tekstissäni, jonka otsikoin näin: Haja-ajatuksia koulukiusaamisesta. Koska itselle ei ollut vielä kiteytynyt tekstin olennaisin pointti, niin lätkäisin otsikoksi vain jotain. Nyt kun tekstin lukee uudelleen, niin selvästi parempi otsikko olisi ollut esimerkiksi "Koulukiusausta ei voi lopettaa", joka olisi ilmiselvästi parempi otsikko kuin alkuperäinen.
Sama vaivaa miltei jokaista tämän päiväkirjan otsikkoa. Alla pari esimerkkiä mielestäni paremmin onnistuneesta otsikoinnista. Vaikka olisi eri mieltä kirjoitusten tärkeimmästä teesistä, niin ainakin se on kirjoitettu jo otsikkoon, eikä tule haaskattua turhaan lukijan huomiota.
Lukijan huomio ja aika ovat ainoat valuutat, joiden kanssa näissä piireissä työskennellään. Niitä pitää kunnioittaa.
Lukuvinkki: Jukka Korpelan Arkisen asiakirjoittamisen opas, Olennainen ensin.
Nuoren vuoden uni
4 päivää sitten
1 kommentti:
Kylla, luultavasti niin se on
Lähetä kommentti