keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Tietoisuus-moduuli ja sen puutteet

Ihmisen tehdasasetuksissa on sellainen vakava puute, että "tietoisuus-moduulista" puuttuu oletuksena oma sisäinen monitorointijärjestelmä. Että siis tämä osajärjestelmä nimeltä "tietoisuus" tai "tietoinen minä" voisi muun toiminnan monitoroinnin ja ohjaamisen lisäksi monitoroida myös itseään. Mutta ei. Tämän lisäosan joutuu jokainen itse aivoihinsa asentamaan. Suurella vaivalla. Useimmat eivät välttämättä tiedä edes sellaista tarvitsevansa ja paradoksaalisesti tämän lisäjärjestelmän puute estää havaitsemasta sen tarvetta.

Mutta kun tämän lisäjärjestelmän saa asennettua, niin monet peruskäytössä ilmenevät ongelmat saadaan korjattua. Ei toki kaikkia.

Teknisesti tämä lisätoiminnallisuus ei ole mitenkään mullistava, koska se tarvitsee vain referentiaalisen silmukan. Ehkä alkuperäiset suunnittelijat eivät tajunneet tämän lisäominaisuuden potentiaalia. Toisaalta jälkiviisaus on aina niin helppoa. Kun on ensin suunnitellut massiivisen koneiston liikkeenhallintaan ja objektien tunnistamiseen ja niin edelleen, on tämä koko tietoisuus-moduuli voinut tuntua hieman jopa tarpeettomalta. Suunnittelijan ominaisuudessa on ollut varmaan vaikea kuvitella, että tällainen pieni moduuli ja sen lisäosa (jota ihmiskoneet itse kutsuvat "metakognitiiviseksi reflektioksi") voisi mahdollistaa niin ihmeellisiä asioita.

Jälkiviisaana voi sanoa, että ihmiskone, jossa ei ole tietoisuus-moduulia ja sen itsemonitorointijärjestelmää, on kuin tietokone ilman ohjelmointikieltä.

Ei kommentteja: