maanantai 28. kesäkuuta 2010

Koulu ei kasvata kolumni-kriittisyyteen

Arno Kotron sisänsä asiallinen kirjoitus Koulu ei kasvata huuhaa-kriittisyyteen on lopulta kuitenkin tyhjänpäiväistä käsienheiluttelua ja vain kirjoittajan egon pönkittämistä. Asiaa on siis huuhaasta ja sen kriittisyydestä, mutta teesit, että koulussa pitäisi opettaa huuhaa-kriittisyyttä ja että tällaisella opetuksella olisi jotain vaikutusta on otettu kolumniin vain siksi, että se kuulostaisi paremmalta. Tällä kolumnilla kun ei ole mitään vaikutusta siihen ruvetaanko koulussa opettamaan huuhaa-kriittisyyttä vai ei ja siksi toisekseen on naivia kuvitella, että asiat menevät koululaisille perille kun se on otettu koulun opetusohjelmaan.

Yleisestikin ottaen tällainen argumenttirakenne, että jossain on vikaa ja se korjataan ottamalla vian korjaus koulun opetusohjelmaan on merkki populismista. Jos huomaa kirjoittaneensa jotain tällaista, niin kannattaa miettiä mitä yrittikään sanoa.

Jos oikeasti on sitä mieltä, että koulun opetusohjelmaa pitäisi muuttaa ja on vakuuttunut, että muutoksella olisi positiivinen vaikutus, niin kannattaa lähteä miettimään, että miten sitä opetusohjelmaa pystyy muuttamaan. Kolumnilla se kun ei varmasti onnistu.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä nyt pikaisesti tuli mieleen, että jos kouluaineita opeteltaisiin samalla metodilla kuin historiaa ja yhteiskuntatieteitä tutkitaan . Tai oikeammin kuten lakitiedettä. Toisin sanoen opiskelu muuttuisi aineistopainotteisemmaksi.

Ulkoa opettelusta jouduttaisiin luopumaan, mutta idea olisi, että kun kirjoitetaan koevastausta, siihen pitäisi merkitä (ennalta määrätty) lähde. Se, miten johdonmukaisesti kirjoitettu vastaus seuraa aineistosta määräisi pitkälti arvosanan.

Tämä voi tuntua aluksi vähän hankalalta, mutta kun tätä tehtäisiin alusta saakka, saataisiin 12 vuotta herkkää ikää, jossa koko ajan rankaistaisiin siitä, että vetää juttuihinsa väitteitä ja faktoja jostain sivusta.

Jotkut tietenkin vaikuttavat olevan tyystin kykenemättömiä abstraktiin ajatteluun mutta useimmiten huuhaa tulee kuitenkin kaikesta netistä luetusta tai muuten piposta vedetystä tai itse keksitystä "uusimmasta tutkimuksesta" ja hämäristä anekdooteista.