torstai 1. joulukuuta 2011

David Foster Wallacen valmistujaispuheen ääninauhoitus

Kun nyt oli puheena David Foster Wallace. Hänen valmistujaispuhe Kenyon Collegen vuoden 2005 luokalle, This is Water, on vaikuttava. Linkitetty youtube-video on siis ääninauhoitus itse tilaisuudesta. Varsinaista videokuvaa tapahtumasta tuskin onkaan.

Wallace suhtautui puheensa aiheeseen vakavasti. Sen kuulee jo hänen puhetyylistä mutta tietysti myös puheen sisällöstä. Koska Wallacen kirjallinen tyyli on toisaalta aika viihdyttävä, niin yleisö naurahtelee yksittäisille kohdille, mikä minun korvaani ainakin kuulostaa vähän vaivaannuttavalta. Itse aihe on kuitenkin selvästi elämän ja kuoleman kysymys Wallacelle. Ei sillä, etteikö vakavistakin aiheista voisi vitsailla, mutta oma tulkintani puheen tyylistä ja sävystä on jotenkin vahvasti riidassa yleisön reaktioihin. Yleisön reaktiot tosin tuntuvat vakavoituvan loppua kohden.

(Enkä tahdo myöskään väittää, että en olisi itse reagoinut samoin, jos olisin ollut yleisössä. Halusin vain tehdä selväksi, että sisällön tulkintaa voi hieman hämätä jotkut yleisön naurahdukset.)

Tämä ei kuitenkaan liikaa häiritse kuuntelukokemusta.


Ei kommentteja: