torstai 16. elokuuta 2012

Musta Mannerheim on statusristiriita

En voinut välttyä noteeraamasta, että on tehty joku Mannerheim-elokuva, jonka pääosan esittäjä on musta. Näin myös vitsinä tehdyn kuvamuokkauksen, jossa Mannerheimin pään tilalle oli laitettu Samuel  L. Jacksonin pää, kädessään sikari ja kuvatekstinä jotain tyypillistä Samuel Jacksonin roolihahmojen viileän koleaa kiroilua. Päättelin tästä, että alkuperäinen ongelma (l. joku musta mies Mannerheimina)  liittyy lähinnä siihen, että miellämme satunnaisen mustan miehen oikean statuksen aivan liian alhaiseksi verrattuna mielikuvaamme Mannerheimista. Tästä syntyneen ristiriidan kukin ratkaisee sitten tavallaan, toiset kiukulla, toiset huumorilla, loput jotenkin muuten.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Begs the question: miksi sitten ko. elokuva on tehty? Miksi joku haluaaa saada ehdointahdoin aikaan statusristiriidan?

Jarno kirjoitti...

Siksi että statusristiriidat ovat mielenkiintoisia!

Mikko kirjoitti...

Totta, mutta miksi statusristiriitoihin mukaan meneminen on mielenkiintoisempaa kuin statusristiriitoja kylvävän lemppaaminen ulos yhteisöstä?

Päällisin puolin voisi ajatella, että statusristiriidan aiheuttaminen on sosiaalisen yhteisön koheesion kannalta niin huono juttu, että yhteisön kannattaisi oppia tunnistamaan tällaiset riidankylväjät.

Eli mietin, että mikä on tuollaisen melko yleisen jakolinjan syntymisen "positiivinen" puoli, se joka aiheuttaa ettei evoluutio ole karsinut moista ominaisuutta pois.