tiistai 9. maaliskuuta 2010

Paluu nettipokeriin

Olen aiempien puheideni vastaisesti pelannut taas nettipokeria. Kyseessä ei ole mikään addiktin retkahdus, vaan tarkoituksenani on tehdä pokerilla taas hieman rahaa. Tyypillisin reaktio tällaiseen väitteeseen on: "niin ne kaikki sanoo". Mutta osaan perustella asian faktoillakin.

Alla graafi kaikista tilastointiohjelmaan kerätyistä pokerikäsistä, jotka olen itse pelannut:


Kuvassa vihreällä on voitot bruttona ja sinisellä nettona eli siihen on laskettu mukaan palautukset pokerisaitin keräämästä komissiosta eli rakesta.

Otoksen keskihajonta on n. 1.7 * sqrt(191000), eli yhden käden keskihajonta eli 1.7 isoa betsiä kertaa otoksen koon neliöjuuri, joka on n. 742. ("Iso betsi" siis tarkoittaa panostason ison sokkopanoksen kokoa kerrottuna kahdella. Esim. peli joka pelataan $1 ja $2 sokkopanoksilla "iso betsi" olisi $4.)

Nyt jos oletettaisiin, että olisin ollut nollatulosta tekevä pelaaja, jolla olisi käynyt vain hyvä tuuri, niin tulos olisi n. 5.1 keskihajontaa sivussa odotusarvosta eli todennäköisyys sille olisi luokkaa 0.0000011 eli prosentteina 0.0001%. Toki todennäköisyys kasvaa isommaksi mitä isompaa tuotto-odotusta olettaisin, mutta voin silti hyvillä mielin sanoa näihin lukuihin perustuen, että uskon pelanneeni käyrään mukaan otetuissa pokerikäsissä keskimäärin positiivisella odotusarvolla.

Ehkä mielenkiintoinen sivuhuomautus komissiosta eli rakesta. Kyseessä on siis pokerisaitin potista ottama osuus. Koska pääosa pelaamistani käsistä on suhteellisen pienillä [1] panostasoilla, niin raken suhteellinen osuus on hyvin suuri. Kuvassa näkyy vain omat nettovoittoni. Todellisuudessa olen maksanut rakea enemmän kuin olen voittanut nettona. Karkeasti graafiin suhteutettuna maksamani raken määrä on n. 6500 isoa betsiä eli rakekäyrä menisi selvästi nettovoittojani korkeammalla.

Toisaalta sitten voidaan laskea myös, että varsinainen voittomääräni on kaiken kaikkiaan n. 8700 isoa betsiä, josta pokerisaitti on ottanut 6500 betsiä ja jota se on sitten palauttanut takaisin n. 1600 betsiä. Tuo väliin jäävä 4900 betsiä on sitten maksu siitä, että olen saanut näillä saiteilla pelata. Se on dollareissa itse asiassa ihan merkittävä summa. En ole varmasti mistään palvelusta maksanut niin suurta määrää rahaa. Toisaalta olen siinä mielessä ollut tähän palveluun tyytyväinen, että käyttämäni pokerisaitit ovat saaneet houkuteltua riittävästi huonoja pelaajia, joilta olen voinut tienata rahaa.

Nettipokerin historia on muuten tuntenut yhden pokerisaitin (WSEX), joka ei ottanut ollenkaan rakea, vaan bisnes perustui johonkin mainoksiin ja vastaavaan. Saitti ei missään vaiheessa tullut kovin suosituksi. Pelin taso oli siellä yleensä kova, koska sinne ajautuivat vain pelaajat, jotka ylipäätään tiesivat mikä on rake ja miksi sen määrällä on niin suuri merkitys voittoihin. Mutta koska saitilla itsellään ei ollut rahaa, niin se ei voinut PokerStarsin ja Full Tiltin tavoin mainostaa palveluitaan laajasti, niin saitti ei ikinä kerännyt suurta suosiota. Saitti on vieläkin hengissä, mutta pelaajamäärät ovat monta kertaluokkaa pienempiä kuin suosituilla saiteilla.

[1] Rake alkaa olemaan merkityksetön pelaamassani Fixed Limit Hold'em -pelissä vasta panostasoilla, jossa sokkopanokset ovat luokkaa $30/$60.

Ei kommentteja: